Een uitkering aanvragen

Ben je ouder dan 18 jaar, maar te jong om al pensioen te ontvangen en heb je te weinig inkomen om van te leven? Fijnder helpt!

Op deze pagina leggen we je uit waar je recht op hebt en waar we jou bij kunnen helpen. 

Wanneer heb je recht op een uitkering? 

Zonder werk heb je geen inkomen. En dat is vervelend! Wij helpen je bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Zo kun je je rekeningen betalen, zoals huur, maar kun je ook eten en drinken kopen. Om een bijstandsuitkering te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Je bent Nederlander of woont (rechtmatig) in Nederland.
 • Je bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan de pensioenleeftijd.
 • Je hebt niet genoeg geld om van te leven.
 • Je vermogen niet hoger is dan de vermogensgrens. 
  • Vermogensgrens alleenstaande: € 7.575
  • Vermogensgrens alleenstaande ouder: € 15.150
  • Vermogensgrens gehuwden/samenwonend: € 15.150
 • Je hebt geen recht op een andere uitkering (bijvoorbeeld van het UWV).

Hoe kan je een uitkering aanvragen?

Om een uitkering aan te vragen, schrijf je je in als werkzoekende op werk.nl. Je hebt hiervoor een DigiD en een e-mailadres nodig. 

Uitzonderingen

Als je een uitkering wilt aanvragen, vraag je die aan via werk.nl. Op werk.nl schrijf je je in als werkzoekende om vervolgens de uitkering aan te vragen. Nadat je een aantal stappen in de aanvraag hebt doorlopen, krijg je de melding dat je contact moet opnemen met de gemeente waar je woont. Hoe sneller je contact opneemt, hoe beter. Voor mensen die jonger zijn dan 27 jaar geldt namelijk een wachttijd van vier weken. Je krijgt dus niet direct een bijstandsuitkering. In die vier weken wachttijd wordt gekeken of je werk of een opleiding kunt vinden. Daar helpt Fijnder je bij!

Lukt het niet direct om samen met ons passend werk of een passende opleiding te vinden? Dan heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering en helpen we je bij de rest van de aanvraag.

Als je een eigen huis hebt en je hebt recht op een uitkering, dan gaan we eerst bekijken of de uitkering in de vorm van een lening moet worden verstrekt. De uitkering wordt alleen in de vorm van een lening verstrekt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je de eigenaar bent van het huis waarin je woont.
 • De overwaarde van de woning hoger is dan € 63.900.
 • De bijstand die je in één jaar ontvangt, meer is dan het netto minimumloon per maand.
 • Wij niet van je kunnen verwachten dat je het in de woning gebonden vermogen te gelde maakt, bezwaart of verder bezwaart. Dit betekent dat wij niet kunnen verwachten dat je jouw huis verkoopt of een extra hypotheek afsluit.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan hoef je de uitkering niet terug te betalen. 

Wat gebeurt er met jouw aanvraag?

Binnen twee werkdagen nadat jij je hebt aangemeld als werkzoekende op werk.nl, bel je zelf naar de gemeente waar je woont, bijvoorbeeld gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk, om een afspraak te maken voor een uitkeringsintake. De contactgegevens van de drie gemeenten vind je hieronder. De gemeente is het startpunt voor vragen voor werk en inkomen. Het uitkeringsgesprek voer je met een consulent inkomen van Fijnder. 

Contactgegevens gemeenten

Voormekaar Team Berkelland
Telefoonnummer: 0545 250 300

  Sociaal Team Oost Gelre
  Telefoonnummer: 0544 393 616

   De Post Winterswijk
   Telefoonnummer: 0543 543 960

   Voorschot

   Vanaf vier weken na jouw aanvraag ontvang je automatisch een voorschot totdat Fijnder een beslissing heeft genomen over de bijstandsuitkering. Het voorschot bedraagt minimaal 90% van de uitkering. Als bij de aanvraag al meteen blijkt dat je geen recht hebt op een uitkering, dan krijg je geen voorschot.

   Je moet het voorschot altijd terugbetalen. Heb je recht op een uitkering? Dan wordt het voorschot verrekend met de eerste uitbetaling van je uitkering.

   Wij snappen dat het aanvragen van een uitkering en de regels die daarbij horen ingewikkeld kan zijn! Heb je vragen? Bel met je gemeente via het bovengenoemde telefoonnummer!

   Ik wil een IOAW-uitkering aanvragen

   Loopt je uitkering vanuit de Werkloosheidwet af en ben je ouder dan 50 jaar? Misschien heb je recht op een IOAW-uitkering. IOAW staat voor w...

   Ik wil een IOAZ-uitkering aanvragen

   Ben je zelfstandig ondernemer, ouder dan 55 jaar, maar jonger dan 65 jaar? Heb je te weinig inkomen en ben je daardoor gestopt met je beroep...