Bijzondere Bijstand

Maak je door bijzondere omstandigheden extra noodzakelijke kosten, maar heb je niet genoeg inkomen of spaargeld om deze te betalen?

Worden deze kosten ook niet door een andere organisatie vergoed? Wij snappen dat zorgen over geld heel vervelend zijn. Neem contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je wel recht op Bijzondere bijstand. 

Wat is Bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand is een vergoeding waarmee je noodzakelijke kosten die ontstaan zijn vanwege bijzondere omstandigheden, zoals een eigen bijdrage voor rechtsbijstand, kunt betalen.

Heb je recht op Bijzondere bijstand?

Om te bepalen of je recht hebt op Bijzondere bijstand, kijken we naar jouw persoonlijke situatie, je inkomen en je spaargeld. Je hebt waarschijnlijk recht op Bijzondere bijstand als:

  • Je alleenstaand bent, geen thuiswonend(e) kind(eren) hebt en je vermogen maximaal € 7.575 is.
  • Je alleenstaand bent en thuiswonende kinderen hebt of je woont samen of je bent getrouwd en je vermogen is maximaal: € 15.150.
  • Je een inkomen hebt dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm. 

Hieronder lees je wat de hoogte is van 110% van de toepasselijke bijstandsnormen. De bedragen die worden genoemd zijn netto inclusief vakantiegeld:

  • Alleenstaande of alleenstaande ouder van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd: € 1.412,21
  • Echtpaar van 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd: € 2.017,44

Hoe vraag je Bijzondere bijstand aan?

Tip: neem eerst contact op met jouw consulent inkomen voordat je kosten maakt. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn van een vergoeding. Wij helpen je graag verder!

Heb je kosten gemaakt? Dan is het belangrijk dat je de aanvraag voor de Bijzondere bijstand doet binnen één maand nadat de kosten zijn gemaakt. Gaat het om kosten voor duurzame gebruiksgoederen, zoals een wasmachine of koelkast? Dan vraag je Bijzondere bijstand aan vóór je de kosten maakt.

Ontvang je al een uitkering via Fijnder? Je kunt de Bijzondere bijstand digitaal aanvragen door op deze link te klikken of via het formulier ‘Aanvraagformulier Bijzondere bijstand met uitkering’. Ontvang je nog geen uitkering via Fijnder? Gebruik dan het formulier 'Aanvraagformulier Bijzondere bijstand zonder uitkering'.  Kom je er niet uit? Laat het ons weten.

Wat gebeurt er met je aanvraag?

Als wij je aanvraag voor de Bijzondere bijstand hebben ontvangen, gaan we ermee aan de slag! Binnen acht weken na jouw bijstandsaanvraag nemen wij contact met jou op.  Je ontvangt bericht met hierin het besluit of de bijstand wordt toegekend of niet, we noemen dit een beschikking.

Heb je na acht weken nog geen beschikking ontvangen? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0544-47 42 00.