Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Verzoek formeel advies Cliëntenraad: Wijziging verordening Sociaal Domein

Geachte leden van de Cliëntenraad Participatiewet,

Met ingang van 1 januari 2021 is de verordening sociaal domein van kracht. Deze wordt twee keer per jaar herijkt wanneer ervan uit politiek of praktijk wijzigingen ontstaan die moeten worden opgenomen in de verordening. Het volgende herijkmoment is vastgesteld op 1 januari 2022. De verordening moet dan zijn voorgelegd aan de gemeenteraden.

De volgende zaken zullen wijzigen:

  • Geen low-risk polis meer
    De low-risk polis is met ingang van 1 januari 2021 vervallen op initiatief van de verzekeraar. Bij het afsluiten van de polis was deze verzekeraar ook de enige verzekeraar die een dergelijke polis wilde aangaan.
     
  • Naamswijziging
    Met ingang van volgend jaar wordt Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) Fijnder, werkleerbedrijf Oost-Achterhoek. Dit wordt in de gemeentelijke verordeningen gewijzigd.
     
  • Het verlagen van een uitkering bij het niet nakomen van arbeidsverplichtingen
    In de huidige situatie kan bij het niet nakomen van arbeidsverplichtingen de verlaging van de uitkering van 100% één of twee maanden bedragen. De duur van deze maatregel is afhankelijk van welke concrete arbeidsverplichting niet is nagekomen. Recent heeft de hoogste rechter hier een uitspraak over gedaan. De duur van de maatregel mag niet afhangen van de specifieke arbeidsverplichting. Het DB kan kiezen voor een termijn van één of twee of drie maanden. 
    ➢ Voorgesteld wordt om de korting op de uitkering van 100% maximaal één maand te laten duren.
     
  • Meewerken aan financieel ontzorgen (samenloop met de Wet Inburgering)
    Per 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet inburgering 2021 in werking en krijgt de gemeente de taak om inburgeringsplichtigen (financieel) te 'ontzorgen'. Het gaat hier om inburgeringsplichtigen met recht op bijstand die een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd hebben. ‘Ontzorgen’ betekent dat de gemeente betalingen verricht uit de bijstandsuitkering van de statushouder. De huur, de premie voor de verplichte zorgverzekering en de voorschotten voor de rekeningen van gas, water en licht worden voor de duur van zes maanden direct betaald uit de bijstandsuitkering. Fijnder zal dit voor de gemeente verzorgen. Als de inburgeringsplichtige niet meewerkt aan het verplichte ‘ontzorgen’ en bijvoorbeeld weigert een machtiging te ondertekenen, dan moet de bijstandsuitkering worden verlaagd. Dit is een verplichting op grond van de Participatiewet.
     
  • Het verlagen van een uitkering in bijzondere omstandigheden (tekortschietend besef)
    Volgens de wet is iedere inwoner zelf verantwoordelijk voor de kosten van het eigen levensonderhoud. Soms heeft een inwoner bijstand nodig, terwijl hij of zij dat (nog) had kunnen voorkomen, maar kan het teveel ontvangen bedrag niet goed worden vastgesteld. Voorgesteld wordt om aan dit artikel 9.2.8 lid 2 onderdeel e toe te voegen om in deze situaties gelijk te kunnen handelen.
     
  • De verwijzing naar de Wsw in relatie tot de Cliëntenraad Participatiewet wordt verwijderd
    We verwijzen hiervoor naar uw brief van 16 februari 2021 (kenmerk: Wsw-domein) en onze reactie van 25 maart 2021 (kenmerk: 56) met betrekking tot dit onderwerp.

Graag zien wij het advies op de wijzigingen van de verordening spoedig tegemoet. Het Dagelijks Bestuur zal op 28 oktober in haar vergadering de beoogde wijzigingen moeten vaststellen gelet op de beoogde ingangsdatum en de behandeling in de gemeenteraden.

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon.

Met vriendelijke groet,

Het Dagelijks Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek