Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Ik wil een individuele inkomenstoeslag aanvragen

Heb je drie jaar of langer inkomen op bijstandsniveau en ben je jonger dan de pensioenleeftijd? Vraag de individuele inkomenstoeslag aan.

De individuele inkomenstoeslag is een extra financiële bijdrage en je mag zelf weten waar je die aan uitgeeft. Hieronder kun je alle informatie vinden over de individuele inkomenstoeslag. 

Hoeveel bedraagt de individuele inkomenstoeslag?

Hoe hoog de individuele inkomenstoeslag is, verschilt per gemeente. In het overzicht hieronder zie je hoe hoog het bedrag is per gemeente.

Hoogte individuele inkomenstoeslag
 Gemeente BerkellandGemeente WinterswijkGemeente Oost Gelre
Alleenstaanden€ 496,-€ 496,-€ 624,-
Alleenstaande ouder€ 638,-€ 638,-€ 766,-
Gehuwden€ 707,-€ 707,-€ 966,-

Heb je recht op de individuele inkomenstoeslag?

Om in aanmerking te komen voor de individuele inkomenstoeslag, geldt een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

Je komt in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag als: 

 • Je 21 jaar of ouder bent, maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd. 
 • Je in de afgelopen 36 maanden een inkomen hebt ontvangen dat niet hoger is dan de bijstandsnorm. Woon je in de gemeente Berkelland of Winterswijk dan mag het inkomen niet hoger zijn dan 105% van de bijstandsnorm. Woon je in de gemeente Oost Gelre dan mag het inkomen niet hoger zijn dan 115% van de bijstandsnorm. (Zie ook onderstaand overzicht).
 • Je vermogen in de afgelopen 36 maanden niet hoger was dan de vermogensgrens. 
  • Vermogensgrens alleenstaande: € 7.575
  • Vermogensgrens alleenstaande ouder: € 15.150
  • Vermogensgrens gehuwden/samenwonend: € 15.150
 • Je geen zicht hebt op inkomensverbetering. 
 • Je in de afgelopen 12 maanden geen inkomenstoeslag hebt ontvangen. 
 • Je geen financiële bijdrage ontvangt via de Wet tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS) of studiefinanciering ontvangt. 

In de voorwaarden hierboven wordt benoemd dat je inkomen niet hoger mag zijn dan 105% van de bijstandsnorm als je in de gemeente Berkelland of Winterswijk woont en niet hoger mag zijn dan 115% als je in de gemeente Oost Gelre woont. In het overzicht hieronder lees je per situatie wat de maximale hoogte van jouw inkomen mag zijn. De bedragen die worden genoemd zijn netto-bedragen.
 

Alleenstaande of alleenstaande ouder van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd
Gemeente BerkellandGemeente WinterswijkGemeente Oost Gelre
€ 1.348,02€ 1.348,02€ 1.476,40

 

Echtpaar van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd
Gemeente BerkellandGemeente WinterswijkGemeente Oost Gelre
€ 1.925,74€ 1.925,74€ 2.109,15

Hoe vraag je de individuele inkomenstoeslag aan?

Als je 36 maanden of langer een bijstandsuitkering ontvangt, kun je een individuele inkomenstoeslag aanvragen met je Digid via deze link of via het formulier "Aanvraag individuele inkomenstoeslag met bijstandsuitkering".
Heb je geen bijstandsuitkering of korter dan 36 maanden, maar voldoe je wel aan de voorwaarden, dan kun je de individuele inkomenstoeslag aanvragen via het formulier "Aanvraag individuele inkomenstoeslag, korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering". 

Als we jouw aanvraag hebben ontvangen gaan we aan de slag. Binnen acht weken ontvang je een besluit per brief. In de brief staat of je de individuele inkomenstoeslag ontvangt of niet.

Wij snappen dat het aanvragen van een individuele inkomenstoeslag en de regels die daarbij horen lastig kunnen zijn. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder!