Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Adviesbrief Cliëntenraad: Wijziging verordening Sociaal Domein

Geacht bestuur,

U verzocht ons, met uw brief d.d. 8 oktober 2021, een formeel advies te geven over de voorgestelde wijzigingen van de Verordening Sociaal Domein.

Hieronder treft u onze zienswijze op de diverse wijzigingen aan.

  • Geen low-risk polis meer
    De low-risk polis is met ingang van 1 januari 2021 vervallen op initiatief van de verzekeraar. Gelet op het feit dat geen andere verzekeraar een dergelijke polis wil aangaan, kan de Cliëntenraad niet anders dan instemmen met deze wijziging.

Wij vertrouwen er op dat u andere middelen inzet ten behoeve van de werkgeversdienstverlening en dat daarmee de kansen van werkzoekenden in voldoende mate worden bevorderd.

  • Naamswijziging
    Met ingang van volgend jaar wordt Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) Fijnder, werkleerbedrijf Oost-Achterhoek. De Cliëntenraad stemt ermee in dat deze naamswijziging in de gemeentelijke verordeningen wordt doorgevoerd.
  • Het verlagen van een uitkering bij het niet nakomen van arbeidsverplichtingen
    De Cliëntenraad stemt ermee in de korting op de uitkering van 100% maximaal één maand te laten duren, het eerste lid van art. 9.2.6. dienovereenkomstig aan te passen en lid 2 en lid 3 van dit artikel te laten vervallen.
  • Meewerken aan financieel ontzorgen (samenloop met de Wet Inburgering)
    De Cliëntenraad stemt in met toevoeging van een extra lid aan art. 9.2.7 van de verordening, waarin de verplichting tot medewerking wordt opgenomen.

Wij adviseren u de inburgeringsplichtige na afloop van de periode van verplichte ontzorging niet zonder meer op zichzelf terug te werpen. De inzet van vrijwillige maatjes1 ter ondersteuning bij het op orde brengen en houden van de (financiële) thuisadministratie, wordt door ons aanbevolen.

  • Het verlagen van een uitkering in bijzondere omstandigheden (tekort schietend besef)
    De Cliëntenraad stemt in met toevoeging van onderdeel e aan artikel 9.2.8 lid 2, 20% van de uitkeringsnorm als het benadelingsbedrag niet kan worden vastgesteld. Hiermee wordt, ook in onze ogen, gelijke behandeling gewaarborgd.
  • De verwijzing naar de Wsw in relatie tot de Cliëntenraad Participatiewet verwijderd.
    Aangezien dit onderwerp door de Cliëntenraad zelf is aangekaart, kunnen wij hier zonder meer mee instemmen.

 

Hoogachtend,

Namens de cliëntenraad,

A.G.M. Olthof, voorzitter