Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Besluitenlijst Clientenraad Participatiewet Fijnder

Bekijk hier de besluitenlijst van de vergadering van 10 november 2022

Datum

10-11-2022

Tijd

19:30 - 21:30

Locatie

De Mattelier

Voorzitter

Hans Kettelerij

Aanwezigen

Sylvia Ansink, Maja de Graaf, Ineke ter Haar, Annemarieke Huurneman, Hans Kettelerij, Frank Knippenborg, Gerda Osinga, Saskia Roesink, Lizanne Versteeg en Henk  Walhof

1. Opening

Besluit: 
De vergadering wordt om 19.35 uur gestart door de voorzitter. Mirjam en Phaômé zijn afwezig. We hebben één gast op de tribune.

 

2. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

3. Rapport Nationale Ombudsman over het niet-gebruik van voorzieningen

Gerda geeft aan dat dit is besproken in de Seniorenraad van Winterswijk. Het rapport is meegegeven aan de ambtenaar van de wethouder van Winterswijk.

Senioren vragen relatief weinig regelingen aan. We kunnen vanuit de cliëntenraad ook aandacht geven aan dit rapport. Op pagina 37 van het rapport staan de belangrijkste punten (aanbevelingen). Wat kan/ wat gaat het DB daarmee doen?

We kunnen een oproep doen voor het tegengaan van niet-gebruik. Een voorbeeld is het niet aanvragen van de eenmalige energietoeslag door ouderen. Ze geven aan dat het te veel moeite kost, maar wantrouwen in de overheid speelt hierin ook mee. Een aantal gemeenten is vrij proactief in het aankaarten van het recht van energietoeslag. De sociale teams zouden hier ook een rol in kunnen spelen.

Besloten wordt om een ongevraagd advies op te stellen en te verwijzen naar pagina 37 van het rapport. De cliëntenraad wil de aanbeveling doen: wees creatief en probeer er alles aan te doen om het niet-gebruik tegen te gaan. Hans schrijft het ongevraagd advies en zal het rondsturen naar de leden ter akkoord.

4. Artikel Gelderlander over bijstand/giften/bijzondere bijstand

Het onderwerp giften kwam bij de VAR (Armoedevrij Winterswijk) aan de orde d.m.v. het artikel over (bijzondere) bijstand en giften. Giften mogen nog steeds niet. Daar zou wat aan gedaan moeten worden. De gemeenten zouden zich moeten beraden op het aanpassen van het beleid. Zij wachten weer op de ministers. Wat doen de gemeenten zelf?

De gemeente kan door middel van maatwerk hiervan afwijken. Sommige gemeenten hebben hun verordening al aangepast, zoals Amsterdam en Utrecht. Ze hebben dan een bedrag tot 1200 euro vastgelegd om vrij te zijn van verrekening/ vrijlating van giften.
We kunnen de gemeenten aangeven dat ze geen afwachtende houding moeten hebben en zelf hier een standpunt in kunnen nemen: proactieve houding.

Besloten wordt om ongevraagd advies af te geven. We willen een regelgeving voor vrijlating in giften. Hans zal het ongevraagd advies opstellen en doorsturen naar de leden ter akkoord.

5. Voorbereiding evaluatie van 8 december 2022

Dit punt is op de agenda gezet om de evaluatie van 7 december 2022 voor te bereiden.
We hebben in ons activiteitenplan een doelstelling gemaakt. We gaan bespreken of we de doelstelling hebben behaald en of alle activiteiten uitgevoerd zijn. De uitkomsten kunnen we dan direct gebruiken om het activiteitenplan van 2023 op te stellen.

De evaluatie is ook gericht om de werkwijze van de cliëntenraad te evalueren. Werken we goed samen met elkaar, wat kan beter en zijn we effectief? Tijdens de vorige evaluatie werd er al aangegeven dat de cliëntenraad erg actief is en veel adviezen geeft.

Ineke zal dan ook een PowerPoint presentatie laten zien over o.a. de flyer. De presentatie is bedoeld om iets te vertellen over de cliëntenraad wat iedereen kan gebruiken. Het zijn standaardteksten op basis van de flyer en moet aangepast worden aan het publiek waarvoor de presentatie gehouden wordt.

6. Formeel advies Beleidsregels Bijzondere Bijstand gemeente Oost Gelre 2023

Het verzoek om formeel advies kwam iets later binnen, maar er is toch besloten om het nog in deze vergadering te behandelen. De werkgroep Sociaal Domein heeft een concept formeel advies gemaakt.

Henk had nog een vraag gesteld aan Monique Vos over de 'meer kosten'. Dit is inmiddels verhelderd. Het woordje ‘meer’ moet weg bij ‘meer kosten’. Ze gebruiken Nibud-normen voor bedragen die vergoed kunnen worden. Oost Gelre heeft besloten om een hogere vergoeding dan die normen te hanteren.

We hebben een positief advies afgegeven. De aanhef zal nog wel aangepast worden door Hans. Lizanne neemt nog de tekstuele opmerking van Henk mee in de mail. Het formeel advies wordt hiermee vastgesteld en zal door Lizanne verzonden worden.

7. Informatie uit de werkgroepen

Lokaal Winterswijk
Het georganiseerde festival was een succes, er waren ongeveer 300 mensen. Een aantal cliënten heeft contact opgenomen met de leden voor vragen.
We kunnen dit festival gebruiken om onze eigen cliëntcontactdagen nog beter in te richten. Zo valt het op dat we qua spullen niet veel hebben. We hebben geen banner of iets anders met ons logo, geen tafelkleed etc.

Besloten is dat de Commissie Communicatie hier actie op gaat ondernemen. Zij gaan spullen aanschaffen om ons beter uit de verf te laten komen. Lizanne maakt een actiepunt voor de Commissie.

Daarnaast zijn pogingen gedaan om in gesprek te komen met de Wmoraad, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.

Henk zit niet meer in het bestuur van Humanitas en zit daardoor ook niet meer in de VAR (Armoedevrij Winterswijk). Besloten is dat Henk namens de cliëntenraad in de VAR kan blijven.

Lokaal Berkelland:
Op 16 december 2022 zal Ineke aansluiten bij de welzijnsraad.

Werkgroep Bedrijfsvoering & Ontwikkeling Fijnder
Maja heeft een voorstel gedaan om de15% medische vrijlating over het salaris te verhogen naar 25%, omdat het aantrekkelijk is voor iedereen in deze huidige tijden. Dat is wel buiten de wet om. De gemeente Amsterdam is hierin ook ongehoorzaam. Hans Bussing gaat dit doorgeven aan Erik Lammers.

De telefooncentrale (KCC) is nog steeds een gespreksonderwerp. We hebben geopperd om meer diversiteit van bereikbaarheid van de medewerkers en het kwaliteitsniveau te verhogen. Dat is goed ontvangen. Er is veel weerstand voor de verhoging van de bereikbaarheid. Aanbevolen is dat ze misschien ook eens in de middag bereikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld mensen die werken.

Werkgroep Cliëntcontactdagen:
We zijn bijeengekomen voor de informatiemarkt die op 31 maart 2023 (vrijdagmiddag) zal plaatsvinden. We zijn aan het opstarten.

8. Uitgaande en ingekomen post

Het antwoord van het DB inzake het onderwerp chronisch zieken in de PW vindt Saskia dat het niet aanmoedigend is voor mensen die geen puf hebben om bezwaar te maken. Hans geeft aan dat men ook geen valse hoop moet krijgen, wanneer een consulent inschat dat er geen kans van slagen is. Het antwoord geeft aan dat mensen een aanvraag voor maatwerk kunnen indienen en tegen een negatief besluit dan in bezwaar kunnen. Dit is een mooi gegeven.

Evaluatie meedoenapplicatie kindregelingen
Besloten is dat de werkgroep meedoenapplicatie dit stuk gaat behandelen en met een concept reactie gaat komen om te bespreken in de volgende vergadering.

Het valt op dat er maar 22% respons was en dat daar conclusies aan zijn verbonden. Ook wordt er benoemd dat er sprake is van schaamte, maar daar wordt dan niets mee gedaan. Onder de verbeterpunten staat dat leveranciers bang zijn voor misbruik, de bijstandsklant is bij voorbaat al een fraudeur. Gelukkig gaat Fijnder ervan uit dat het budget goed wordt gebruikt.

9. Vaststellen besluitenlijst van 13 oktober 2022

De besluitenlijst van 13 oktober 2022 wordt vastgesteld met dank aan de notulist.

10. Actielijst

De actielijst is bijgewerkt.

11. Rondvraag

We hebben een uitnodiging ontvangen voor de voorlichtingsbijeenkomst collectieve zorgverzekering op 21 november 2022 vanuit de Gemeente Berkelland. Ineke heeft zich hiervoor al aangemeld.

12. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.