Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Besluitenlijst Cliëntenraad Participatiewet Fijnder

Bekijk hier de besluitenlijst van de vergadering van 9 november 2023
Datum09-11-2023
Tijd19:30 - 21:30
LocatieFijnder
VoorzitterHans Kettelerij
AanwezigenSylvia Ansink, Hans van der Boor, E.S. Faneyte, Maja de Graaf, Ineke ter Haar, Hans Kettelerij, Frank Knippenborg, Phaômé Malawau, Gerda Osinga, Saskia Roesink en Lizanne Versteeg

1. Opening

De vergadering is om 19:30 geopend. 
De ambtelijk secretaris wordt door iedereen verwelkomd na haar afwezigheid i.v.m. haar verlof.

Besluit:

Annemarieke is afwezig. Verder zijn er geen mededelingen.

Besluit:

We vergaderen altijd de tweede donderdagavond van de maand. In 2024 valt Hemelvaart op een vergaderdag. 

Besloten wordt om de vergadering met een week op te schuiven. De nieuwe datum wordt dan 16 mei 2024. De voorzitter is dan afwezig. Frank is dan vervangend voorzitter.

Besluit:

Fijnder werkt met onderzoeksbureau Ausems en Kerkvliet (hierna: A&K). Bij hen kunnen zij medisch belastbaarheidsonderzoeken laten uitvoeren voor bijvoorbeeld de beoordeling individuele studietoeslag. Sommige leden ervaren dit als wantrouwend. Fijnder kent toe op basis van vertrouwen. Is de aangeleverde informatie door een cliënt dan niet al voldoende? Anderen geven aan dat een organisatie uit kan gaan van vertrouwen, maar ook verdiepend onderzoek kan laten uitvoeren.

Het zou helpen als een cliënt zelf zijn/haar onderzoeksbureau zou mogen kiezen. Dat zou de onafhankelijkheid bevorderen. Andere leden geven aan dat het dan ook niet meer onafhankelijk is. De strategisch beleidsadviseur geeft nergens in haar antwoord ‘de onafhankelijkheid’ aan van A&K. De voorzitter geeft aan dat er bij een onderzoek of beoordeling altijd iets van subjectiviteit is.

Hans van den Boor is benieuwd hoeveel klachten er zijn ingediend tegen de uitslag van een belastbaarheidsonderzoek. Is er al eens een second opinion aangevraagd en mag er een second opinion gevraagd worden vanuit Fijnder én cliënt?

Fijnder legt een onderzoeksvraag voor bij A&K. Is het bekend bij de cliënt wat voor onderzoeksvraag er neergelegd wordt bij A&K? Zijn er bezwaren of een cliënt dat wel of niet van te voren weet? Anderen geven aan dat wanneer de cliënt dit weet, de cliënt er bijvoorbeeld al op in kan spelen en zo het onderzoek manipuleren. 

Andere vragen die gesteld worden, zijn:
- Mag een cliënt een eigen onderzoeksbureau aandragen en mag je bezwaar maken tegen de gekozen bureau vanuit Fijnder?
- Hoelang gebruiken ze dit onderzoeksbureau al en wordt er nog wel eens gewisseld van bureau?

Besloten wordt de hiervoor genoemde onduidelijkheden/vragen opnieuw voor te leggen aan de strategisch beleidsadviseur. Wanneer we daar antwoord op hebben, kunnen we beoordelen of we er iets mee willen doen of niet. De voorzitter zal dit op zich nemen.

Besluit:

Klankbordgroep: 
Ze zijn nog op zoek naar cliënten voor de klankbordgroep. De consulenten krijgen weer opnieuw het verzoek om in hun bestand te kijken naar kandidaten. De leden van de cliëntenraad hebben voorgesteld om dit ook kenbaar te maken op Social Media.

De website van Fijnder wordt ook weer bijgehouden. Dit was al een jaar niet echt meer gedaan, omdat er geen communicatiemedewerker was. Op de website komen alle regelingen per gemeente te staan. 

Daarnaast hebben de leden voorgesteld om een map te maken voor kinderen die 18 worden. Er verandert veel op die leeftijd en dan is het overzichtelijk in een map. Bij de gemeente Winterswijk doen ze dit al. 

De toegekende reiskosten van de cliënten worden niet jaarlijks geïndexeerd, terwijl er wel sprake is van inflatie. Wanneer cliënt nu een aanvraag doet, krijg je wel € 0,21,- per km. Hans Bussing van Fijnder is geadviseerd  om dit in de verordening op te laten nemen. 

Lokaal Winterswijk:
Bij Winterswijk is er sprake van bezuinigingen. Voor Platform Armoedevrij Winterswijk is er toch €50.000,- beschikbaar gesteld.

Besluit:

We ontvingen de kwartaalrapportages niet automatisch. We moeten er elke keer naar vragen. De beleidsmedewerker heeft toegezegd dit in de toekomst wel automatisch naar ons te versturen. 

In kwartaalrapportage Q2 2023 staat het volgende op p. 16:
Onderstaand de overzichten met de uitgaven tot en met het tweede kwartaal 2023 afgezet tegen de uitgaven in 2022. Gebruikers krijgen meerdere keren per jaar een reminder dat men nog openstaand saldo heeft.

Dit klopt niet volgens de leden. In de meedoen-app kun je nu wel zelf zien wat je nog aan budget open hebt staan. In 2022 is er wel een reminder gestuurd, maar in 2023 niet. De ambtelijk secretaris pakt dit op met de strategisch beleidsadviseur.

Besluit:

De besluitenlijst van 12 oktober 2023 wordt vastgesteld met dank aan de notulist.

Besluit:

Op de actielijst staat één punt. De voorzitter heeft gelezen in de Gelderlander dat een onderzoek is gedaan in gemeenten rondom Arnhem naar het niet gebruiken van voorzieningen. De uitkomsten zijn wel algemeen bekend. Mensen zijn bijvoorbeeld lastig te bereiken, taboe etc. Saskia ontvangt het onderzoek graag van de voorzitter.

Besluit: 

Phaômé gaf aan dat de bibliotheek in Lichtenvoorde een informatiemarkt heeft georganiseerd. Fijnder was daarbij uitgenodigd, maar de cliëntenraad van Fijnder niet. Dat was wel jammer.

Hans van den Boor verzoekt de leden om kritischer te kijken naar welke artikelen doorgestuurd moeten worden in de groepsapp. Het is erg veel en het lijkt veel op elkaar. Gekeken moet worden of de artikel écht van toegevoegde waarde is.

Gerda deelt mede dat de Wmo-raad in Winterswijk het moeilijk heeft. Zo is er bijvoorbeeld iemand gestopt, omdat diegene in een ander bestuur zit. Er zijn nu leden aangehaakt die geen kennis hebben van de Wmo. Dit heeft als gevolg dat de vergaderingen maar een half uur duren en inhoudelijk minder goed zijn.

Edison merkt op dat er verschillende vergoedingen per gemeente zijn voor bepaalde onderwerpen. Zou dit niet geharmoniseerd kunnen worden? De voorzitter geeft aan dat dit een onderwerp is die regelmatig weer terug komt. Elke gemeente is autonoom en mag zelfstandig besluiten hoe zij dit willen inrichten. Wij kunnen opnieuw vragen om de vergoedingen gelijk te trekken.

Edison wil graag de rest van het bestuur ontmoeten. In september hebben we kennis gemaakt met Ellen Dusseldorp. De voorzitter geeft aan dat we in januari met het voltallige DB een informeel overleg gaan plannen. 

We constateren dat Fijnder ongeveer 1,5 jaar bestaat. We zijn wel benieuwd hoe Fijnder functioneert, ook m.b.t. de samenwerking met de verschillende gemeenten. Het is nog te vroeg om dit te evalueren. De ambtelijk secretaris zal de samenwerking tussen Fijnder en de gemeenten op de actielijst zetten.

Besluit:

De vergadering wordt om 20:57 gesloten.