Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Schakel tussen cliënt, consulent en werkgever: taal-/jobcoach Mahmoud stelt zich voor

We zien vaak dat cliënten die de Nederlandse taal (nog) niet goed genoeg beheersen wel graag aan het werk willen. Daarom werken we sinds 1 november 2022 samen met Taal-/jobcoach Mahmoud Sary.

Mahmoud spreekt zowel Nederlands als Arabisch en helpt cliënten uit de doelgroep statushouders de stap naar werk te maken. Naast begeleiding bij de re-integratie is er extra aandacht voor het leren van de Nederlandse taal. 

“Binnen het sociaal domein heb ik al een aantal jaren ervaring en ik heb gemerkt dat dit echt mijn plek is” vertelt Mahmoud. “Het is ontzettend waardevol om mensen te kunnen begeleiden en ze te zien groeien! Op dit moment help ik ongeveer 30 cliënten. Allemaal met hun eigen verhaal. De een heeft ondersteuning nodig op het gebied van taal, de ander meer op cultuur, verbinding of motivatie. Als Taal-/jobcoach ben ik de schakel tussen de cliënt, onze consulenten en accountmanagers. Vaak merk ik dat de taalbarrière een rol speelt in de informatie die een cliënt deelt. Soms spelen er problemen bij de cliënt, zoals stress of trauma’s die hij of zij niet duidelijk kan maken aan de werkgever of consulent. Dit heeft invloed op de manier waarop de cliënt zijn werk uitvoert.”

 

Door Mahmouds begeleiding kunnen cliënten in hun moedertaal laten weten als er problemen zijn. Dat voelt een stuk vertrouwder en laagdrempeliger. “Door een stukje cultuurverschil durven sommige cliënten in een evaluatie samen met de werkgever bijvoorbeeld niet meteen aan te geven als er iets niet goed gaat. Als ik dat weet, kan ik daar rekening mee houden. Dan plan ik altijd eerst een evaluatie in met de cliënt, de consulent en mijzelf voordat we een evaluatie houden met de werkgever erbij. Op die manier kunnen we vaak van tevoren veel meer informatie achterhalen. Wanneer er dan problemen spelen, kunnen we dit snel samen oplossen.”

 

Mahmoud merkt dat cliënten het prettig vinden dat ze bij hem terecht kunnen. Door zijn begeleiding kunnen ze sneller stappen maken. “Dat maakt mij heel erg trots! Opleiding en werk zijn zo belangrijk als je een leven wilt opbouwen in Nederland. Ik krijg wel eens te horen dat een cliënt zich zo heeft ontwikkeld dat een werkgever hem een jaarcontract heeft aangeboden. Als ik dat hoor, dan weet ik het zeker: hier doe ik het allemaal voor!”