Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Samenwerkingsbijeenkomst over Inburgering bij Fijnder

Afgelopen dinsdagmiddag 10 oktober waren de samenwerkingspartners rondom Inburgering samen bij Fijnder. De deelnemers kwamen van de regionale taalscholen, woningcorporaties, maatschappelijke begeleiding, vluchtelingenwerk, consulenten statushouders en beleidsmedewerkers.

Op dinsdagmiddag 10 oktober waren de samenwerkingspartners rondom Inburgering samen bij Fijnder. De deelnemers kwamen van de regionale taalscholen, woningcorporaties, maatschappelijke begeleiding, vluchtelingenwerk, consulenten statushouders en beleidsmedewerkers. 

De bijeenkomst was in samenwerking met de gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk georganiseerd. Het doel van deze middag was nader met elkaar kennismaken en met elkaar in gesprek gaan over de wet inburgering. 

Wet inburgering en routes

Na het welkomstwoord gaf de beleidsmedewerker van de gemeente Oost Gelre, Majda Letica een duidelijke toelichting op de nieuwe Wet inburgering. Daarna werd de heer Homam geïnterviewd door Joyce Lurvink, beleidsmedewerker van de gemeente Winterswijk. De heer Homam is een aantal maanden geleden in Winterswijk komen wonen en gestart met zijn inburgeringstraject. Hij volgt de onderwijsroute aan de HAN. Hij is zelf actief in het leren van de Nederlandse taal.

“Ik ben blij met de snelle start van mijn inburgering. Hierdoor kan ik snel mijn weg vinden in Nederland.” 

Hij heeft een taalmaatje en zoekt veel contact met mensen waar hij Nederlands mee kan spreken. Hij vertelde dat hij blij was dat hij snel kon starten met zijn inburgering. Hij is blij met de goede begeleiding die hij krijgt vanuit de maatschappelijke begeleider en zijn consulent van Fijnder.

Kennis en inzichten delen

Het grootste gedeelte van de middag bestond uit het in gesprek gaan met elkaar aan de hand van casussen. Hierin werden denkrichtingen en knelpunten inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt. De reacties waren na afloop zeer positief. Het was een waardevolle middag voor Fijnder, gemeenten en samenwerkingspartners. Ook verschillende denkrichtingen en knelpunten zijn bespreekbaar gemaakt. Al met al voor herhaling vatbaar.