Nieuwsbrief juli 2022

In deze nieuwsbrief vind je o.a. informatie over de meedoenapp en nieuws van de Cliëntenraad

Voorwoord

Beste cliënten van Fijnder,

Laat ik beginnen om mijzelf kort voor te stellen. Mijn naam is Sytze Hamstra, sinds 1 september 2021 werkzaam bij Fijnder als manager Re-integratie. Samen met collega’s Theo Beijer en Regina ten Have-Mak vormen wij het Management Team van Fijnder.

De zomerperiode komt eraan. Hopelijk een periode met veel zon en leuke activiteiten en minder Covid-19! Vakantie of niet, onze dienstverlening gaat tijdens de zomerperiode gewoon door. Heb je vragen over werk, opleiding of inkomen, dan kun je altijd bij ons terecht. Ook op ons kantoor aan de Batterij 10-12 in Groenlo ben je van harte welkom.

Interessante onderwerpen
In deze nieuwsbrief hebben we een aantal interessante onderwerpen voor je op een rij gezet. Dit keer gaat het over de open dag bij Fijnder, over de meedoenapp voor kinderen die willen sporten, spelen en leren. Maar ook over de meedoenregeling Volwassenen Berkelland. Ook vragen we mensen die mee willen meedenken in een klankbordgroep over de dienstverlening van Fijnder. De gemeente Winterswijk heeft een subsidieregeling voor woningeigenaren die een laag besteedbaar inkomen hebben. Zij kunnen tot € 2.500,00 subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. 
Daarnaast heeft de Cliëntenraad van Fijnder weer interessant nieuws te melden.

Energietoeslag
Op het moment van verschijnen van deze nieuwsbrief is er een landelijke discussie over het verhogen van de energietoeslag van € 800 naar € 1300. Zodra hier meer over bekend, vind je de informatie op onze website www.fijnder.nl.

Wist je dat……. 

  • je op www.fijnder.nl informatie kan lezen over de dienstverlening van Fijnder?
  • het bezoekadres de Batterij 10-12 in Groenlo is?
  • tijdens de vakantieperiode de dienstverlening van Fijnder gewoon doorgaat?

Ik wens je alvast veel leesplezier en fijne zomerweken.

Sytze Hamstra
Manager Re-integratie

Geslaagde Open Dag bij Fijnder, Werkleerbedrijf Oost-Achterhoek

Op zaterdag 18 juni vond bij ons voor het eerst een open dag plaats. Fijnder is sinds 1 januari 2022 ontstaan uit de samenvoeging van Werkbaan Oost en de Sociale Dienst Oost-Achterhoek.

Looproute langs alle afdelingen
Bezoekers kwamen het fraaie pand aan de Batterij in Groenlo binnen via een oranje loper. Bij binnenkomst op het Loopbaanplein werden ze vriendelijk welkom geheten door onze medewerkers van Fijnder. Met bordjes was een looproute over beide verdiepingen van het gebouw uitgezet, zodat men op eigen tempo kon kennismaken met het pand en de organisatie. Langs de route presenteerden wij ons door weetjes te delen, korte presentaties over onze werkwijze te geven en filmpjes over de doelgroep te tonen. Ook werden er miniworkshops verzorgd in het Fijnder Ontwikkellab; de interne trainingsruimte van het pand.

Een kijkje in de werkplaats
De looproute door het pand kwam uit in de werkplaats van het werkleerbedrijf. Hier waren medewerkers aan het werk, zodat bezoekers een goede indruk konden krijgen van de werkzaamheden die wij voor diverse regionale en landelijke opdrachtgevers uitvoeren. Ook de speciaal ingerichte 'prikkelarme' ruimte, het magazijn en de fietsenstalling die zich in het pand bevindt maakten onderdeel uit van de route. In het ruime bedrijfsrestaurant konden bezoekers informatie vinden over de Cliëntenraad en een aantal aan ons verbonden organisaties, maar ook gewoon genieten van een lekkere kop koffie, thee, ranja of (fruit)water. Dit alles werd verzorgd door eigen personeel.

De looproute eindigde op de parkeerplaats met gezellige muziek en een springkussen. Op de parkeerplaats konden suikerspinnen, smoothies en ijsjes gehaald worden, verzorgd door verschillende Achterhoekse leveranciers.

Ook weten wat wij doen?
Wij willen graag alle geïnteresseerden bedanken voor hun bezoek aan de open dag!
Heb je de open dag gemist, maar wil je wel weten wat Fijnder doet en waar het werkleerbedrijf voor staat? Kijk dan op www.fijnder.nl.

Meedenkers gevraagd in de klankbordgroep Dienstverlening van Fijnder

In het klankbordoverleg praten wij met een aantal cliënten.  We bespreken onze  dienstverlening. Alle onderwerpen mogen aan de orde komen. Vaak gaat het om delen van ervaringen. Of vragen we je mening over bepaalde onderwerpen. Wij horen dan graag wat er goed gaat en natuurlijk ook waar nog aandacht voor moet zijn.

De klankbordgroep komt 4 keer per jaar bij elkaar.
De volgende klankbordgroep is op woensdag 28 september  om 10.00 uur in ons kantoor.
Wil jij graag meedenken? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@fijnder.nl.
Wij zorgen dan dat je een uitnodiging krijgt!

Subsidie energiebesparing voor woningeigenaren met energiearmoede

De gemeente Winterswijk stelt vanaf 17 juni 2022 de Subsidieregeling voor woningeigenaren met energiearmoede open. Dit is een subsidie voor woningeigenaren met een laag besteedbaar inkomen en een woning die onvoldoende is geïsoleerd. Zij kunnen tot € 2.500,- subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. In totaal stelt de gemeente hiervoor tot en met 31 maart 2023 € 150.000 beschikbaar.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over deze subsidieregeling op www.duurzaamwinterswijk.nl/energiearmoede.

Meedoenapp: Maak gebruik van de kindregeling!

Voor kinderen die willen sporten, spelen en leren
Fijnder heeft een webshop voor kindregeling(en). Inwoners van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk die één of meer kinderen en een laag inkomen hebben, kunnen in aanmerking komen voor de zogenaamde kindregeling(en). Deze regelingen maken het financieel mogelijk om kinderen mee te laten doen aan activiteiten op cultureel, maatschappelijk, sportief en recreatief gebied. De webshop is gevuld met sport, spel, lezen, leren, oftewel alles waar je opgroeiende kind behoefte aan heeft. Elk thuiswonend kind van onder de 18 jaar, mag hier gebruik van maken.

Ben je klant bij Fijnder, dan heb je in januari per brief een activatiecode ontvangen om het tegoed voor dit jaar te activeren. Na inloggen zie je het restanttegoed per fonds. Heb je jouw tegoed nog niet geactiveerd dan kun je dit alsnog doen. Heb je geen brief ontvangen met een activatiecode, maar denk je wel recht te hebben op de kindregelingen? Of heb je de activatiecode niet meer? Dan kun je contact opnemen met Fijnder. Je kunt bellen naar (0544) 47 42 00, op werkdagen van 08.30-16.00 uur of e-mailen naar info@fijnder.nl

Meedoenregeling Volwassenen Berkelland is verlengd tot 1 december 2022

Volwassen inwoners van Berkelland met een laag inkomen kunnen tot 1 december 2022 de Meedoen-regeling aanvragen. Met deze regeling kun je voor maximaal € 300,- een cursus of activiteit doen. Bijvoorbeeld zwemmen, zangles nemen, yoga doen, een taalles volgen of naar het theater. Je moet wel de Meedoenregeling aanvragen en voldoen aan de voorwaarden. Voor meer informatie zie www.fijnder.nl, zoek op meedoen en www.gemeenteberkelland.nl, zoek op meedoenarrangement.

Nieuws van de Cliëntenraad

Werkbezoek Kringloopwinkel Aktief
Op 18 mei jl. bezocht de Cliëntenraad de kringloopwinkel Aktief in Groenlo voor een werkbezoek. Wij wilden graag eens achter de schermen kijken. 
Consulenten van Fijnder waren aanwezig om ons uit te leggen hoe de verschillende (werk) trajecten verlopen.  Van aanmelding tot bijvoorbeeld werken bij Aktief. Fijnder en Aktief werken samen om cliënten, met een afstand tot de arbeidsmarkt, werkervaring op te laten doen. Men kan er op eigen niveau bezig kan zijn. Vanuit Fijnder wordt men begeleid in het werkervaringstraject. De begeleiders, werkzaam bij Aktief, zijn op de werkvloer dagelijks beschikbaar voor de cliënten om hen optimaal te ondersteunen in hun werkzaamheden. Er zijn verschillende functies bij Aktief, zoals het in ontvangst nemen van goederen, repareren van fietsen, sorteren van kleding enz. Een aantal cliënten heeft ons verteld over hun werkervaringen bij Aktief. Eén van hen heeft er een heftruckcertificaat kunnen behalen, en was blij te kunnen mededelen dat hij een arbeidscontract heeft aangeboden gekregen bij een andere werkgever.
Wij hebben die morgen een goed beeld gekregen van werken bij Aktief en danken hierbij de mensen op de werkvloer, de begeleiders en consulenten van Fijnder voor de informatieve morgen.

De Cliëntenraad behartigt de algemene belangen van de cliënten van Fijnder
U kunt onze bezigheden volgen op onze website. Maar ook op Facebook plaatsen wij regelmatig berichten die voor u van belang kunnen zijn.
Op dit moment spelen er vele factoren waardoor het leven met een uitkering een nog grotere uitdaging wordt. Er zijn verschillende regelingen om u hierin te ondersteunen. Zoals de energietoeslag van € 800,- en Bijzondere Bijstand.
Heeft u vragen over uw uitkering en inkomensverruimende regelingen neem dan contact op met uw consulent inkomen.

De Cliëntenraad houdt de gemeentelijke- en landelijke politiek goed in de gaten.
Uw mening telt en deze brengen wij, waar mogelijk, onder de aandacht van de gemeenten.

Website: clientenraad.fijnder.nl 
Contact: clientenraad@fijnder.nl of per post: Postbus 109, 7140 AC Groenlo.
De Cliëntenraad wenst u een goede zomer.
Lid Cliëntenraad, Ineke ter Haar.