Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Nieuwsbrief april 2022

In deze nieuwsbrief vind je o.a. informatie over de Kledingbank en nieuws van de Cliëntenraad Participatiewet.

Voorwoord 

Beste lezer,

Laat ik beginnen om mijzelf kort voor te stellen. Mijn naam is Regina ten Have-Mak, sinds 1 oktober werkzaam bij Fijnder als Manager Inkomen en Dienstverlening. Samen met Directeur Theo Beijer en Manager Re-integratie Sytze Hamstra vormen we het Management Team van Fijnder.

Ontwikkelingen in de wereld
De winter ligt achter ons, net als de meeste coronamaatregelen. Helaas zijn er nieuwe ernstige en verontrustende ontwikkelingen die ons allen bezig houden. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat ons verschrikkelijke beelden zien en heeft effect op onder meer de boodschappen, brandstofprijzen en energieprijzen, die voor het uitbreken van de oorlog ook al fors gestegen waren. Door de eenmalige uitkering van de energietoeslag komt de overheid de lagere inkomens tegemoet. Medio april krijg je dit bedrag, bestemd voor het betalen van uw energielasten, op je rekening gestort.

Ontwikkelingen bij Fijnder
Als werkleerbedrijf hebben we ook een drukke periode achter de rug, waarin we vanuit drie verschillende locaties naar één nieuw pand zijn verhuisd. We voelen ons inmiddels steeds meer thuis in ons nieuwe onderkomen aan de Batterij 10-12 in Groenlo. Een prachtige locatie van waaruit we al onze diensten aan de inwoners van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan bieden.

We zien uit naar een hopelijk zonnig seizoen waarin we weer volop leuke activiteiten kunnen ondernemen. Een van deze activiteiten heb ik alvast voor in de agenda: 18 juni OPEN dag bij Fijnder! Houd onze website www.fijnder.nl in de gaten voor meer informatie.
Je bent van harte welkom!

In deze nieuwsbrief
We schenken in deze nieuwsbrief aandacht aan de taalcursus Duits, mediation bij Fijnder, de Kledingbank in Winterswijk en de beëindiging van de Meedoenregeling in de gemeente Berkelland. Daarnaast wat informatie over ons nieuwe onderkomen en is er weer een bijdrage vanuit de Cliëntenraad.

Veel leesplezier gewenst!

Zonnige lentegroet,

Regina ten Have-Mak
Manager Inkomen en Dienstverlening, Fijnder

Taalcursus Duits

Zou jij wel in Duitsland willen werken maar beheers je de taal niet goed (genoeg)? Meld je dan aan voor de kosteloze taalcursus Duits!

Het doel hiervan is om (basis) taalvaardigheden te leren voor onder andere een sollicitatiegesprek. Die eerste stap, een voorstellingsgesprek is vaak namelijk het spannendst. Zodra je de baan hebt en dagelijks een andere taal hoort wordt het meestal al een stuk gemakkelijker. Veel werkgevers en/of medewerkers spreken in de grensstreek ook wel een woordje Nederlands en op de werkvloer vind je regelmatig een mix van verschillende talen en culturen. Hierdoor wordt de druk om de taal ‘perfect’ te kunnen automatisch minder.

We starten medio mei in groepen van 8 personen. De cursus zal gedurende 5 weken, één keer per week plaatsvinden. Basiskennis hebben van de Duitse taal is niet nodig!

Locatie: Fijnder, Groenlo
De exacte data en tijden worden later bekend gemaakt.

Heb je interesse om aan deze cursus deel te nemen of heb je een andere vraag? Stuur dan voor 27 april een e-mail met je gegevens of vraag naar c.raaijmakers@fijnder.nl. Bellen mag natuurlijk ook op onderstaand telefoonnummer.

Deze cursus zal tevens in Duitsland worden gegeven voor de Nederlandse taal. Neem voor meer informatie contact op met: Charlotte Raaijmakers - 0618531854

Heb je een meningsverschil met ons? Dan lossen we dat graag samen op. Vaak kan mediation daarbij helpen.

Wat is mediation?
Mediation is een gesprek waarbij je samen met Fijnder en een gespreksleider in gesprek gaat. De gespreksleider noemen we een mediator. Het doel van het gesprek is om samen afspraken te maken die het meningsverschil oplossen.

Wie is de mediator?
Fijnder is aangesloten bij de Mediators Groep Achterhoek+ (MGA+). De mediators van de MGA+ werken bij verschillende gemeenten in de Achterhoek en de gemeente Hof van Twente. Je kunt zonder extra kosten gebruik maken van de mediators van MGA+. Wil je gebruik maken van een mediator? Dan is dit altijd een mediator van een andere gemeente en nooit een mediator van Fijnder.

Wat zijn de voordelen van mediation?

  1. Het contact tussen jou en Fijnder kan verbeteren, omdat je samen naar de beste oplossing zoekt. De afspraken over de oplossing worden officieel vastgelegd zodat alle partijen zich eraan kunnen houden.
  2. Bij mediation is geen advocaat betrokken, daarom is mediation goedkoper en vaak sneller.

 

Meer informatie
Wil je gebruik maken van mediation? Of meer informatie? Stuur dan een mail naar mediation@fijnder.nl. Zij denken met je mee en brengen je in contact met mediators van MGA+.

Kledingbank ook voor cliënten van Fijnder

In Winterswijk weten al veel mensen dat er een kledingbank is maar ze weten niet wat die precies doet en hoe je hiervan gebruik kunt maken. Ook weten veel mensen niet dat de Kledingbank (officieel Kledingbank Winterswijk en Omstreken) niet alleen voor Winterswijk is bedoeld maar voor de hele Oost Achterhoek en dat inwoners van bv. Aalten, Dinxperlo, Lichtenvoorde, Groenlo, Eibergen en zelfs Neede, Ruurlo en Borculo hiervan gebruik mogen maken.

Inwoners uit de hele oost achterhoek kunnen bij de Kledingbank, gevestigd op het Handelscentrum 12 in Winterswijk naast de Action, alle soorten kleding ( dames, heren en kinderen, baby, ondergoed, nachtkleding etc.) maar ook handdoeken, lakens, dekbedovertrekken, schoenen maar ook bijbehorende bijouterie, tassen, riemen etc. inleveren. Dit wordt door een grote groep vrijwilligers uitgezocht en gesorteerd. Alleen wat schoon en heel is wordt in de kledingwinkel gehangen. Mensen die een doorverwijsformulier hebben gekregen van een hulpverlenende instantie kunnen telefonisch een afspraak maken met de Kledingbank en daarna kan men dan als persoon of gezin gratis winkelen. Zoals gezegd gaat het op afspraak zodat u ervan verzekerd bent dat u op dat moment alleen bent in de winkel. Daarmee willen we de privacy zoveel mogelijk beschermen en de vrijwilligers in de winkel kunnen u dan alle aandacht geven. De vrijwilligers die er werken hebben ook een geheimhoudingsplicht. Ze mogen niet zeggen wie ze hebben geholpen.

Voor wie is het bedoeld?
Voor alle mensen voor wie het financieel moeilijk is om kleding en huishoudtextiel te kopen. Een warme winterjas, goede schoenen, gelegenheidskleding( rouw en trouw) sportkleding, handdoeken zijn basisdingen die elk mens nodig heeft. Het gaat dus niet alleen om mensen die ook gebruik maken van de voedselbank maar ook als je bv gescheiden bent en een enorme terugval in inkomen hebt maar wel drie kinderen die een warme jas nodig hebben voor de winter.

Hoe kom je aan een doorverwijsformulier?
Hiervoor zijn veel mogelijkheden. Huisartsen, scholen, kerken, maatschappelijk werk, allerlei hulpverlenende instanties waaronder FIJNDER hebben doorverwijsformulieren. Maar je kunt ook zelf een formulier downloaden van de site van de Kledingbank. In beide gevallen moet dit formulier door de betreffende instantie worden ingevuld en ondertekend en hiermee kun je dan de afspraak maken.
Als je graag een doorverwijzing wilt hebben kun je er bij bovengenoemde verwijzers naar vragen.

Vind je het toch allemaal wat moeilijk of heb je hierover vragen kun je kijken op de site www.kledingbankwinterswijk.nl  of via facebook kledingbank Winterswijk. Maar je mag ook altijd bellen met de Kledingbank, tel 06-34196875. Die is bereikbaar op de openingstijden (zie de site). 

Met vriendelijke groeten,
Alle vrijwilligers van Kledingbank Winterswijk e.o.

Meedoenregeling Volwassenen Berkelland

Volwassen inwoners van Berkelland met een laag inkomen kunnen de Meedoenregeling aanvragen.

Let op: De Meedoenregeling stopt op 1 september 2022! Zorg er dus voor dat je aanvraag zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 31 augustus 2022 is gedaan.

Meer weten?

Meer informatie lees je op de pagina ‘Meedoenregeling voor volwassen” op onze website: https://www.fijnder.nl/nieuws-en-inspiratie/meedoenregeling-voor-volwassenen-berkelland

Fijnder is gevestigd aan de Batterij 10-12 in Groenlo!

Sinds begin maart is Fijnder gevestigd aan de Batterij 10-12 in Groenlo.

We zijn erg blij met onze nieuwe locatie. Alle werkzaamheden vinden nu onder 1 dak plaats!

Heb je een afspraak op onze nieuwe locatie? Op onze website vind je een routeplanner en de tijden voor de bus. De bushalte is pal voor de ingang van ons nieuwe pand.

Nog niet alles is klaar. We gaan in het pand nog wat dingen mooier maken en aan de buitenkant komen onze naam en logo op het pand, zodat we voor iedereen goed te vinden zijn.

Nieuws van de Cliëntenraad

Wij van de Cliëntenraad zijn weer gemotiveerd begonnen aan een nieuw jaar, waarin wij de algemene belangen van cliënten zullen behartigen.

Sinds 1 januari 2022 is de naam van SDOA gewijzigd in FIJNDER. Fijnder is op een nieuwe locatie gevestigd op de Batterij 10-12 in Groenlo. Het is fijn dat er een bushalte in de buurt is, zodat alle cliënten Fijnder weten te vinden en kunnen bereiken voor werk en inkomen.

Helaas door de corona liggen de Cliëntcontactdagen en geldzaken nog op de plank, maar we hopen door de versoepelingen dat dit snel word opgepakt. Voor de Cliëntcontactdagen hebben een 20-tal organisaties zich aangemeld: o.a. Gemeentelijke sociale teams, de Stadsbank, Humanitas, Schuldhulp op Maat, Stichting leergeld, Jeugd sport & Cultuur, Muziek & Vermaak, Workshops geldzaken en tweedehands kleding.

Voor iedereen die een praatje nodig heeft, een bakkie koffie wil drinken of lekker creatief bezig wil zijn, loop eens binnen bij de Dorpskamer of Stadskamer in de gemeente waar je woont. Laat je zelf zien en horen. Jij mag er ook zijn!

Annemarieke Huurneman, lid Cliëntenraad