Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Kledingbank ook voor cliënten van Fijnder

In Winterswijk weten al veel mensen dat er een kledingbank is. Maar hoe maak je er gebruik van?

Inwoners uit de hele Oost Achterhoek kunnen bij de Kledingbank terecht.

Vaak is onbekend dat de Kledingbank (officieel Kledingbank Winterswijk en Omstreken) niet alleen voor Winterswijk is bedoeld maar voor de hele Oost Achterhoek, dus ook voor inwoners van bv. Aalten, Dinxperlo, Lichtenvoorde, Groenlo, Eibergen, Neede, Ruurlo en Borculo. De kledingbank is gevestigd op het Handelscentrum 12 in Winterswijk.

Alle soorten kleding ( dames, heren en kinderen, baby, ondergoed, nachtkleding etc.) maar ook handdoeken, lakens, dekbedovertrekken, schoenen , bijbehorende bijouterie, tassen, riemen etc. worden hier ingeleverd. Dit wordt door een grote groep vrijwilligers uitgezocht en gesorteerd. Alleen wat schoon en heel is wordt in de kledingwinkel gehangen. Mensen die een doorverwijsformulier hebben gekregen van een hulpverlenende instantie kunnen telefonisch een afspraak maken met de Kledingbank. Daarna kan men dan als persoon of gezin gratis winkelen. Zoals gezegd gaat het op afspraak zodat u ervan verzekerd bent dat u op dat moment alleen bent in de winkel. Daarmee willen we de privacy zoveel mogelijk beschermen en de vrijwilligers in de winkel kunnen u dan alle aandacht geven. De vrijwilligers die er werken hebben ook een geheimhoudingsplicht. Ze mogen niet zeggen wie ze hebben geholpen.

Voor wie is het bedoeld?
Voor alle mensen voor wie het financieel moeilijk is om kleding en huishoudtextiel te kopen. Een warme winterjas, goede schoenen, gelegenheidskleding( rouw en trouw) sportkleding, handdoeken. Kortom de basisdingen die elk mens nodig heeft. Het gaat dus niet alleen om mensen die ook gebruik maken van de voedselbank maar ook als je bv gescheiden bent en een enorme terugval in inkomen hebt maar wel drie kinderen die een warme jas nodig hebben voor de winter.

Hoe kom je aan een doorverwijsformulier? 
Hiervoor zijn veel mogelijkheden. Huisartsen, scholen, kerken, maatschappelijk werk, allerlei hulpverlenende instanties waaronder FIJNDER hebben doorverwijsformulieren. Maar je kunt ook zelf een formulier downloaden van de site van de Kledingbank. In beide gevallen moet dit formulier door de betreffende instantie worden ingevuld en ondertekend en hiermee kun je dan de afspraak maken.
Als je graag een doorverwijzing wilt hebben kun je er bij bovengenoemde verwijzers naar vragen.

Vind je het toch allemaal wat moeilijk of heb je hierover vragen kun je kijken op de site www. kledingbankwinterswijk.nl of via facebook kledingbank Winterswijk. Ook kun je op YouTube een filmpje bekijken, gemaakt door TV Gelderland. Ga daarvoor naar TV Gelderland/Gelderland helpt van 20 oktober 2021.   Maar je mag ook altijd bellen met de Kledingbank, tel 06-34196875. Die is bereikbaar op de openingstijden (zie daarvoor de website http://www.kledingbankwinterswijk.nl/ ). 

 

Met vriendelijke groet,
Alle vrijwilligers van Kledingbank Winterswijk e.o.