Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Nieuwkomers in de zorg: baankansen creëren en personeelstekort verminderen

Het Achterhoekse project "Nieuwkomers in de Zorg" koppelt statushouders aan banen in de zorgsector. Dit initiatief heeft de projectfase achter zich gelaten en maakt nu vast deel uit van de zorgdienstverlening. Nieuwkomers in de zorg biedt oplossingen voor het personeelstekort in de zorg aan en helpt nieuwkomers bij het vinden van werk.
Image

Een stevige basis voor de toekomst

Diverse organisaties werken samen: Graafschap College, UWV, Achterhoeks Talentenfonds Opijver, lokale zorgaanbieders en meer. Zij hebben samen het fundament gelegd voor dit succes. Het project startte in september 2021. Nu, na talloze successen, verankert het zich in de dagelijkse zorgpraktijk.

Een blijvende oplossing voor zorg en integratie

De nieuwkomers volgen een opleiding van ongeveer 15 maanden. Ze leren zorgtaken, verbeteren hun Nederlands en maken kennis met de Nederlandse cultuur. Deze aanpak heeft een duurzame toekomst in de zorg opgeleverd, zowel voor de zorginstellingen als voor de nieuwkomers zelf.

Video's laten impact en succes zien

RTV Slingeland heeft twee mooie tv-items gemaakt over Nieuwkomers in de zorg:

Video deel 1: deze video toont het traject van opleiding tot werk in de zorg. Het onderstreept het aanhoudende succes van het project.

Video deel 2: deelnemers en zorgaanbieders delen in deze video ervaringen. Ze laten de meerwaarde van het project zien, voor henzelf en de gemeenschap.

De rol van Fijnder

Wij hebben actief nieuwkomers met dit project verbonden. Onze consulent statushouders Han Hilderink benadrukt hoe belangrijk culturele diversiteit in de zorg is. "Wij zien dagelijks hoe onze deelnemers met hun culturele achtergrond een unieke bijdrage leveren. Ze spreken de taal van de cliënten en begrijpen hun cultuur. Dit maakt de zorg niet alleen persoonlijker maar ook effectiever."

Dankzij "Nieuwkomers in de Zorg" krijgen Achterhoekse statushouders niet alleen de kans om een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving, maar ook om een duurzame toekomst voor zichzelf op te bouwen in Nederland. Dit project toont aan hoe innovatieve oplossingen kunnen leiden tot win-win situaties voor zowel de maatschappij als individuen.