Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Inburgeraars ontdekken talent en ambitie met MAP-training

Zeven enthousiaste B1-route* inburgeraars hebben de afgelopen weken deelgenomen aan de pilot van de MAP-training in de Oost-Achterhoek, georganiseerd door Fijnder. MAP staat voor Module Arbeidsmarkt en Participatie en is een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject voor nieuwkomers. De training heeft als doel hen te ondersteunen bij het vinden van een passende baan in Nederland.

 

De training is opgebouwd rond drie pijlers: "IK", arbeidsmarkt en solliciteren.

Zelfinzicht en carrières
De eerste pijler richtte zich op kennismaking en het doorlopen van de verschillende fases van culture shock. De deelnemers hebben gewerkt ook aan de opdracht "Wat bij jou past", wat hen inzicht gaf in hun eigenschappen en competenties. Vervolgens hebben ze verschillende banen en beroepen verkend die bij hen zouden kunnen passen.

Arbeidsmarktverkenning
Bij de tweede pijler, de arbeidsmarkt, hebben we verschillende vacaturesites en uitzendbureaus besproken. De deelnemers hebben geleerd hoe ze naar hun gewenste beroep kunnen zoeken en we hebben samen gebrainstormd over de vereisten en taken van verschillende beroepen. De dag werd afgesloten met een VR-brilervaring waarin deelnemers diverse beroepen konden verkennen en een praktijkopdracht (thema samenwerken) in de kantine en logistieke afdeling van Fijnder. 

Sollicitatievaardigheden ontwikkelen
Bij de derde pijler, "solliciteren", hebben de deelnemers geoefend met het presenteren van een elevator pitch. Ze hebben hun pitch vol enthousiasme gepresenteerd aan de accountmanagers, die vervolgens waardevolle feedback hebben gegeven en tips voor het verdere sollicitatieproces.

Succesvolle afronding pilot
We zijn tevreden met de resultaten van de pilot van de MAP-training. De deelnemers hebben veel geleerd over zichzelf, de Nederlandse arbeidsmarkt en de verschillende beroepsmogelijkheden. Ze zijn nu klaar om de volgende stap te zetten in hun zoektocht naar een passende baan. We nemen de ervaringen van deze pilot mee naar de volgende groep.

Ben je een werkgever en geïnteresseerd in onze talenten? En wil je ze de kans geven om een meeloopstage te doen? Neem dan contact op met onze accountmanagers van WerkgeversServicepunt Achterhoek via info@wspachterhoek.nl of bel tijdens werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur naar 088-365 04 00.

 

*De B1-route is gericht op het beheersen van de Nederlandse taal op B1 niveau. Om te slagen voor de B1-route moet je slagen voor het centrale inburgeringsexamen op de onderdelen lezen, luisteren, schrijven en spreken op niveau B1 en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM).