Of bekijk hier de veelgestelde vragen

50 jaar sociale werkvoorziening door de ogen van Gerrit Halfman

Gerrit Halfman gaat bijna met pensioen na 50 jaar werken in de sociale werkvoorziening. Gerrit is een man met veel doorzettingsvermogen. Hij vindt het belangrijk om anderen te inspireren die, net als hij, moeilijk werk konden vinden.

Een begin vol uitdagingen

In 1974 begon Gerrit met werken in de sociale werkvoorziening. Hij had eerst andere banen geprobeerd, maar door gezondheidsproblemen kon hij daar niet blijven werken. Hij wilde eerst niet naar de sociale werkplaats, omdat mensen daar vaak een negatief beeld van hadden. Toch besloot hij het te proberen.

Met steun van zijn ouders en na een ernstig ongeluk dat zijn kijk op het leven veranderde, begon hij toch op 10 juni 1974 bij De Hoonte in Neede.

Groei en ontwikkeling

Gerrit leerde veel in zijn werk en werd een goede metaalbewerker. Hij vond het fijn om dingen te maken en te zien dat zijn werk ergens toe diende. Ondanks dat hij geen diploma had, leerde hij veel bij en werd zelfs teamleider.

Hij werkte bij verschillende afdelingen en locaties, zoals De Hoonte in Neede, Don Bosco in Lichtenvoorde en Albrand in Aalten. Overal waar hij werkte, wilde hij zichzelf en anderen beter maken. Zijn tijd bij Hameland en later Fijnder was vol groei, veranderingen en nieuwe uitdagingen.

Overwinnen van vooroordelen

Gerrit’s reis ging niet alleen over werk, maar ook over het overwinnen van vooroordelen. Als jonge man had hij moeite met hoe mensen dachten over werken in de sociale werkvoorziening, vooral als het ging om relaties. “Toen ik jong was speelden de hormonen op en sprak je wel eens een meisje aan. Ik heb er veel moeite mee gehad om dan te zeggen dat ik in de sociale werkplaats werkte. Vaak zei ik eerst iets anders en als het echt serieus was dan vertelde ik het wel eerlijk.” deelt Gerrit openhartig.

Toch vond hij liefde en steun in zijn persoonlijke leven. Tijdens een cursus in Groenlo ontmoette hij Astrid. Gerrit herinnert zich deze ontmoeting nog goed. Het begon allemaal tijdens een kartrekkerscursus, waar deelnemers leerden om projecten en teams te leiden. Gerrit en Astrid raakten aan de praat tijdens een wandeling na de cursus en voelden meteen een klik. Wat begon als een professionele ontmoeting, groeide al snel uit tot een hechte vriendschap en uiteindelijk tot een liefdevolle relatie. Ze zijn nu al 24 jaar samen en steunen elkaar door dik en dun.

Een bron van inspiratie

Gerrit’s verhaal is een voorbeeld van veerkracht en motivatie voor jongeren die het moeilijk hebben. 

Zijn boodschap is duidelijk: “Zorg dat je altijd blijft leren en jezelf vragen blijft stellen. Ogen en oren open. Je moet kijken wat je kunt bereiken en wat je wilt bereiken.”

Gerrit denkt dat jongeren zich niet hoeven te schamen voor hun werk. Hij moedigt hen aan om trots te zijn op wat ze doen en altijd beter te willen worden.

Een eervol afscheid

Op 12 september neemt Gerrit officieel afscheid. Hij krijgt dan ook zijn boekje, waarin hij zijn 50-jarige carrière heeft beschreven. Dit boekje is een herinnering aan zijn werk en een bron van motivatie voor anderen.

Wij bedanken Gerrit Halfman voor zijn jarenlange inzet en zijn inspirerende voorbeeld. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk doorzettingsvermogen en inclusiviteit op de werkvloer zijn. We wensen hem een fijn pensioen en het allerbeste voor de toekomst.