Of bekijk hier de veelgestelde vragen

Controles

Voldoe je aan de voorwaarden voor een uitkering? Dat controleren wij voor je! Dat doen we als je een uitkering aanvraagt, maar ook als je al een uitkering ontvangt. Die controles voeren we op verschillende manieren uit. Lees hieronder hoe we dat doen.

Standaardcontrole

Fijnder is aangesloten op het systeem van het landelijke Inlichtingenbureau. Bij het Inlichtingenbureau komen gegevens van verschillende organisaties, zoals de Belastingdienst of het UWV Werkbedrijf, bij elkaar. Met die gegevens controleren we onder andere of je inkomsten hebt en of het klopt dat je een uitkering ontvangt.

Steekproef

We werken op basis van gesprekstechniek. Dit houdt in dat je minder bewijsstukken hoeft aan te leveren. We controleren dan steekproefsgewijs. Bij deze controle worden dan wel bewijsstukken gevraagd.

Huisbezoek

Soms is er iets niet helemaal duidelijk over je woon- of leefsituatie. We komen dan bij je thuis langs om dit te bespreken en op te helderen. Dit noemen we een huisbezoek. We vragen altijd of we binnen mogen komen, leggen uit waarom we binnen willen komen en wat er gebeurt als we niet naar binnen mogen.

Kunnen wij bewijzen dat we twijfelen over je woon- of leefsituatie en werk je niet mee aan het huisbezoek? Dan mag Fijnder jouw aanvraag afwijzen of de uitkering stopzetten.

Fraude

Als Fijnder denkt dat je niet eerlijk bent over jouw leefsituatie, starten we een onderzoek. Bijvoorbeeld omdat je zegt dat je alleenstaand bent, terwijl je samenwoont. De medewerkers van preventie en handhaving van Fijnder of de sociale recherche onderzoeken de mogelijke fraude. Kan Fijnder bewijzen dat je iets doet wat niet mag, dan stopt mogelijk de uitkering of moet de teveel ontvangen uitkering terug betaald worden. In sommige situaties kan Fijnder aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Een rechter bepaalt dan wat er met de situatie gebeurt.